fbpx

Isplata Penzija

Isplata penzija – tabela sa datumima i kategorijama. 

Kategorija penzionera
Penzija za
Datum isplate
Zasposleni II deo za februar 24. mart – preko tekućih računa
26. mart – na kućne adrese
26. mart – na šalterima pošta
Samostalne delatnosti februar 2017  3. mart
Poljoprivredni februar 2017  6. mart
Vojni februar 2017  3. mart
Republike bivše SFRJ januar 23. februar

Ispod pročitajte više informacija o načinima isplata penzija preko tekućih računa:

Isplata penzija preko tekućih računa ima brojne prednosti u odnosu na isplatu koju obavljaju poštari na kućne adrese korisnika. Trenutno u Srbiji 1,3 miliona penzionera prima penzije preko tekućih računa što državu godišnje košta oko 80 miliona dinara. Nasuprot tome distribucija novca za oko 426.000 penzionera koji penziju primaju na ruke košta desetostruko više. Zbog toga u Vladi Srbije razmišljaju o predlogu izmena propisa kojim će se budućim penzionerima uskratiti mogućnost da im penziju donosi poštar i primorati ih da otvore tekuće račune. Jedina prepreka za realizaciju ovog predloga jeste činjenica da više desetina hiljada penzionera živi u zabačenim krajevima u kojima nema banke ili pošte, pa je dostava penzija preko poštara jedino moguće rešenje. Izuzimajući njih, svi ostali novi penzioneri svoje prinadležnosti moraće da primaju preko tekućih računa čime će automatski steći mnoge prednosti.

Dovoljno je reći da penzioneri kojima penziju donose poštari nemaju mogućnost podizanja kredita i korišćenja čekova, a time ni mogućnost kupovine na rate koja je na našem nivou standarda često jedini način za sticanje trajnih potrošnih dobara. Većina banaka penzionerima odobrava keš kredite sa kamatama povoljnijim nego za ostale građane, sa periodom otplate od 12 do 60 meseci i bez naplate troškova odobravanja kredita. Sam proces odobravanja kredita je prilično pojednostavljen pa se za svega dva-tri dana može doći do sume od, na primer, 200.000 dinara na koji se banci, zavisno od dužine perioda otplate, vraćaju u mesečnim ratama od četiri do šest hiljada dinara (rata se najčešće odbija od drugog dela penzije), što je iznos koliko-toliko podnošljiv čak i za one sa skromnijim penzijama.

Isplata penzija i dozovljena pozajmica

Slična je situacija i sa dozvoljenom pozajmicom po tekućem računu, poznatijom kao “dozvoljeni minus”, a koju banke penzionerima odobravaju takođe po kamatama povoljnijim nego za ostale klijente. Penzioneri bez tekućeg računa nisu u prilici ni da primaju penziju unapred, pet dana pre zvanične uplate, kao što je to slučaj u Banci Poštanska štedionica, ili čak sedam dana ranije, kao što to mogu klijenti AIK banke. Ne mogu imati ni bankarske kartice koje se penzionerima u mnogim bankama odobravaju bez naknade za izdavanje i bez naplate godišnje ili mesečne članarine.   

Posedovanjem tekućeg računa penzioneri su u prilici i da eliminišu stajanje u redovima pred bankarskim i šalterima pošte, budući da penzije mogu podizati na bankomatima ili, pak, uplaćena sredstva mogu koristiti za bezgotovinska plaćanja čekovima i karticama. Posebno se to odnosi na vlasnike tekućih računa u Banci Poštanskoj štedionici, Banci Intesa i Komercijalnoj banci, koje imaju razgranatu mrežu ekspozitura i bankomata.

isplata penzija

Pojedine banke penzionerima nude i vrlo specifične pogodnosti. Tako klijenti Vojvođanske banke sa svojim bankarskim karticama mogu ostvariti značajne popuste u mnogim zdravstvenim ustanovama, dok su penzionerima koji penziju primaju preko EFG banke (takozvani paket Zlatne godine) obezbeđeni besplatni lekarski pregledi, 24 časa dnevno svih sedam dana u nedelji, na jednoj od tri lokacije u Beogradu. U ovoj banci penzionerima nude i uslugu Čuvar penzije – mogućnost štednje prebacivanjem sredstava sa tekućeg na štedni račun, na primer od drugog dela penzije, po povoljnijem kursu i bez odlaska u ekspozituru banke. Na isti način dostupna je i mogućnost štednje prebacivanjem sredstava sa tekućeg na štedni račun unučadi (usluga Zlato bakino ili Zlato dekino).

Ukoliko poseduju tekući račun penzioneri sa svojim prihodima mogu obaviti i čitav niz drugih poslova, a da i ne izlaze iz svojih domova. Čak i ako im to zdravlje ne dozvoljava ili nisu vični novim tehnologijama, dovoljno da daju ovlašćenje nekom od svojih bližnjih koji će, sa kompjutera u svojoj sobi, proveriti koliko imaju novca na računu, putem trajnog naloga platiti komunalije i porez, ili će im sa najbližeg bankomata doneti potrebnu gotovinu. I sve to zahvaljujući tekućem računu za čije otvaranje je dovoljna samo lična karta.

Udruženje Penzionerski Servis 

Godišnji plan izleta i putovanja – jun i jul 2022. god.

LETOVANJE GRČKA 2022.god. – GRUPE

Za članove Udruženja Penzionerski servis 10% popusta za naručene proizvode

Tematske ture po Beogradu u oktobru – uz pratnju vodiča