fbpx

Besplatan obilazak muzeja uz stručno vođenje muzejskih stručnjaka – Avgust 2019. god

Za članove Udruženja Penzionerski Servis besplatan obilazak muzeja uz stručno vođenje muzejskih stručnjaka

U Avgustu 2019. god. obilazimo

Narodni muzej, Muzej Grada Beograda-Muzej Ive Andrića, Muzej Jugoslavije i Prirodnjački muzej

Posete su organizovane u saradnji sa stručnim službama muzeja
(aktivnost je trajnog karaktera)

Narodni muzej: Posetiocima će na ovaj način biti pružena mogućnost da prilikom posete muzeju neposredno od muzejskih stručnjaka sazanaju nešto više o pojedinim segmentima stalne postavke, fenomenima i pojavama iz prošlosti o kojima svedoče odabrani eksponati iz bogatog fonda Narodnog muzeja. Trajanje stručnog vođenja po poseti je oko 60-75 min. a nakon toga posetioci mogu nastaviti posetu individualno. Na predlog stručnih službi Narodnog muzeja a zbog obimnog materijala stalnih zbirki posete su podeljene u dve grupe po tri zbirke.


Muzej Grada Beograda-Muzej Ive Andrića: Spomen-muzej Ive Andrića otvoren je 1976, u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade. Zastuplјen je originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.


Muzej Jugoslavije: U okviru projekta 100 godina od stvaranja Jugoslavije,  podrazumeva drugačiji pristup i okretanje ka muzejskom fondu. U okviru ovog svojevrsnog eksperimenta, na pola puta između koncepta depoa i izložbe, predstavljen je uzorak fonda koji na slikovit način prikazuje bogatstvo i raznolikost građe čuvane u Muzeju, od pojave jugoslovenske ideje, doba Kraljevine, socijalističke Jugoslavije, pa sve do njenog raspada i jugonostalgije.


Prirodnjački muzej: Prirodnjački muzej u Beogradu je jedna od najstarijih srpskih nacionalnih ustanova. U Srbiji je jedini muzej takve vrste, a po bogatstvu i raznovrsnosti primeraka, postignutim rezultatima u oblasti muzeologije i nauke jedan je od vodećih prirodnjačkih muzeja u jugoistočnoj Evropi. Zvanično je osnovan 1895. godine, kao Jestastvenički muzej srpske zemlјe.


Termini poseta muzejima u mesecu avgustu:

DAN DATUM VREME MUZEJ POSTAVKA
četvrtak 1-Aug-19 17:00 Narodni muzej Beograd Arheologija, Srednji vek i 18. i 19. vek
četvrtak 8-Aug-19 17:00 Narodni muzej Beograd Novi vek, Jugoslovenski slikarstvo i Strana Umetnost
četvrtak 15-Aug-19 11:00 Muzej Grada Beograda-Muzej Ive Andrica  
četvrtak 22-Aug-19 11:00 Muzej Jugoslavije  
sreda 28-Aug-19 11:00 Prirodnjački muzej u Beogradu  

 

Zbog komforne i kvalitetnije posete broj članova po poseti je ograničen na 10-15.
Svaki član Udruženja Penzionerski servis može u ovu aktivnost uključiti još jednu osobu koje ne mora biti član Udruženja.

Cena posete za pratioce članova a nisu članovi Udruženja:

– Narodni muzej – 150 din.
– Muzej Grada Beograda-Muzej Ive Andrića – 100 din.
– Muzej Jugoslavije – 100 din.
– Prirodnjački muzej – 80 din.

Individualni dolazak i priključenje grupi bez predhodne prijave Udruženju nije moguće jer Udruženje muzejima unapred uplaćuje sve ulaznice prema broju prijavljenih po terminima i dostavlja imena i članske brojeve članova/posetilaca.

Član Udruženja koji se ne pojavi na terminu koji je rezervisao za besplatan obilazak muzeja gubi mogućnost besplatnog obilaska i svaki sledeći termin plaća prema muzejskom cenovniku.

Obavezne prijave na broj telefona 011/ 285-00-05 i 011/ 6557-221 ili lično u kancelariji Udruženja Penzionerski servis, Deligradska 27, zgrada Starog DIF-a, I sprat, kancelarija 101, svakog radnog dana od 9 – 15h

Za prijavu je potrebno ime i prezime, broj telefona i članski broj.

Godišnji plan izleta i putovanja – jun i jul 2022. god.

LETOVANJE GRČKA 2022.god. – GRUPE

Za članove Udruženja Penzionerski servis 10% popusta za naručene proizvode

Tematske ture po Beogradu u oktobru – uz pratnju vodiča