fbpx

Besplatan obilazak muzeja uz stručno vodjenje muzejskih kustosa – oktobar 2019. god.

Za članove Udruženja Penzionerski Servis besplatan obilazak muzeja uz stručno vođenje muzejskih stručnjaka

U oktobru 2019. god. obilazimo

Istorijski muzej, Etnografski muzej
i Muzej nauke i tehnike

Posete su organizovane u saradnji sa stručnim službama muzeja
(aktivnost je trajnog karaktera)

Istorijski muzej: EKSKLUZIVNO !!! U okviru projekta „Genealogije starih srpskih porodica“ u četvrtak, 03.10.2019. god., obići ćemo izložbu „Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući“, dr Dušice Bojić, koju zajednički realizuju ova ugledna muzejska ustanova i Artis centar iz Beograda. Kroz postavku provešće će nas autorka izložbe, istoričarka umetnosti Tamara Ognjević. Nesvakidašnju postavku čini približno 200 predmeta iz zaostavštine poslednjeg deteta doma Karađorđevića rođenog u Kralјevini Jugoslaviji. Odmah naredne sedmice u sredu, 09.10.2019. god., organizovali smo druženje sa kneginjom Jelisavetom. Oba dogadjaja će trajati oko jedan sat.


Etnografski muzej: U muzeju se čuvaju zbirke predmeta iz HVIII, XIX i XX veka, ali i stare i retke knjige, fotografije, tri velika albuma akvarela Nikole Arsenovića koji je slikao narodne nošnje od 1840. do 1870, radovi Vladislava Titelbaha, Karola Pop de Satmarija (Carol Popp de Szathmáry), Đoke Milovanovića i radovi nekolicine slikara etnografa (Nikola Zega, Dragutin Inkiostri, Olga Benson…). U zbirkama se čuva više od 120.000 muzealija među kojima je oko 50.000 etnografskih predmeta.


Istorijski muzej: U trenutnoj postavci, koju ćemo obići sa stručnim vodjenjem u četvrtak, 24.10.2019.god., je izložba Kraj Velikog rata 1917–1918 je deo Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Izložba je savremeni muzejski projekat koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatlјivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima i upotrebom tehnologija proširene i virtuelne stvarnosti, što potpunije i verodostojnije približi događaje iz poslednjih ratnih godina.


Muzej nauke i tehnike: Muzej nauke i tehnike u Beogradu je ustanova kulture od nacionalnog značaja. Muzej prikuplja, istražuje, štiti i predstavlja javnosti naučnotehnička kulturna dobra, u cilju podizanja naučnotehničke kulture, popularizacije nauke i savremenih naučnih dostignuća. Na stalnoj postavci izloženo je preko četiri stotine predmeta iz fonda Muzeja nauke i tehnike. Postavka prikazuje tehnološki razvoj i njegov uticaj na život lјudi, i organizovana je u četiri celine: točak–mašina–motor, komunikacija, čovek i tehnika, mera i broj.


Termini poseta muzejima u mesecu oktobru:

Dan Datum Vreme Muzej Postavka
četvrtak 3-Oct-19 13:00 Istorijski muzej Beograd „Genealogije starih srpskih porodica“ – „Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući“
sreda 9-Oct-19 17:00 Istorijski muzej u Beogradu Druženje sa kneginjom Jelisavetom
četvrtak 17-Oct-19 11:00 Etnografski muzej u Beogradu  
četvrtak 24-Oct-19 12:10 Istorijski muzej Srbije Kraj Velikog rata 1917–1918
četvrtak 31-Oct-19 11:00 Muzej nauke i tehnike u Beogradu  

Zbog komforne i kvalitetnije posete broj članova po poseti je ograničen na 10-15.
Svaki član Udruženja Penzionerski servis može u ovu aktivnost uključiti još jednu osobu koje ne mora biti član Udruženja.

Cena posete za pratioce članova a nisu članovi Udruženja:
– Istorijski muzej – 150 din.
– Etnografski muzej – 100 din.
– Muzej nauke i tehnike – 100 din.

Individualni dolazak i priključenje grupi bez predhodne prijave Udruženju nije moguće jer Udruženje muzejima unapred uplaćuje sve ulaznice prema broju prijavljenih po terminima i dostavlja imena i članske brojeve članova/posetilaca.

Član Udruženja koji se ne pojavi na terminu koji je rezervisao za besplatan obilazak muzeja gubi mogućnost besplatnog obilaska i svaki sledeći termin plaća prema muzejskom cenovniku.
Obavezne prijave na broj telefona 011/ 285-00-05 i 011/ 6557-221 ili lično u kancelariji Udruženja Penzionerski servis, Deligradska 27, zgrada Starog DIF-a, I sprat, kancelarija 101, svakog radnog dana od 9 – 15h

Za prijavu je potrebno ime i prezime, broj telefona i članski broj.

Godišnji plan izleta i putovanja – jun i jul 2022. god.

LETOVANJE GRČKA 2022.god. – GRUPE

Za članove Udruženja Penzionerski servis 10% popusta za naručene proizvode

Tematske ture po Beogradu u oktobru – uz pratnju vodiča